باکو

آشنایی با باکو
باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، بزرگترین شهر و همچنین بزرگترین بندر این کشور است. این شهر بر ساحل غربی دریای خزر در شبه جزیره آب‌ شوران قرار دارد و یکی از مناطق نفت‌خیز جهان می‌باشد. باکو پر جمعیت‌ترین شهر منطقه قفقاز است. وجود تعداد بسیاری از پارک‌های ساحلی و برگزاری برنامه‌های متعدد هنری از جمله موسیقی، تئاترو اپراجذبه خاصی به این شهر داده‌است.
بخش قدیمی شهر باکو (ایچری شَهَر)، همراه با برج و حصار قلعه شهر به خوبی از سده‌های میانه بجا مانده و یکی از آثار ثبت شده در یونسکو به عنوان میراث فرهنگ جهانی است. جمعیت شهری در ابتدای سال ۲۰۰۹ حدود ۲٫۰۴ میلیون نفر برآورد شده است. در ابتدای سال ۲۰۰۳ بیش از ۱۵۳ هزار نفر از آوارگان داخلی (ناشی از جنگ قره باغ) و هچنین ۹۴ هزار نفر پناهنده خارجی در این شهر علاوه بر جمعیت اصلی وجود داشته اند.
در سال ۲۰۰۷ و در نشست وزرای فرهنگی اعضای سازمان کنفرانس اسلامی، باکو به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی برای سال ۲۰۰۹ اعلام شد.
در سال ۲۰۰۰ بخش قدیمی باکو (ایچری شَهَر) بعلاوه سرای شروانشاهان و قلعه دختر به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند.
باکو دارای ۱۱ منطقه شهری (اداری) شامل عزیزبایف، بیناغدی، قاراداغ، نریمانف، نسیمی، نظامی، صبالی، صابونچی، ختایی، سوراخانیو یاسامالو نیز ۴۸ شهرمی باشد. شهرهای بنا شده در جزایر موجود در خلیج باکو و شهر صخره‌های نفتی یا نفت داشلاری که در دریا ساخته شده‌اند و خارج از باکو و در داخل دریای خزر قرار دارند جز این ۴۸ شهر می باشند.
اولین شواهد مستند مرتبط با باکو به قرن ششم میلادی برمی گردد و از آنجا که از آن زمان اغلب بخشی از شاهنشاهی‌های ایرانی بوده‌است، پیوند تاریخی با آن ها دارد. پس از این که زمین لرزۀ بزرگی در قرن 12 میلادی شماخی پایتخت شروانشاهان را ویران نمود، آهسیتان اول باکو را به عنوان پایتخت جدید برگزید. در زمان ساسانیان حضور و نفوذ عنصر ایرانی در کرانه‌های اران از تالشو باکو تا دربند بسیار قوی و چشمگیر بود.
در دورۀ شروانشاهان، باکو بخشی از شروان بود. شروان مانند بقیۀ اران بخشی از سرزمین آذربایجان نبود. آذربایجان به منطقۀ جنوب رود ارس گفته می‌شد. با سلطه ترک‌های سلجوقی بر شروانشاهان در سدۀ یازده میلادی روند ترکی‌سازی زبان منطقه نیز آغاز شد. روندی که هنوز نیز در جنوب این منطقه (تالش) ادامه دارد. با این روند، مردم آسیانی‌زبان و ایرانی‌زبان منطقه به مرور زمان ترک‌زبان شدند . باکو پایتخت شیروانشاهان در سده‌های ۱۴ و ۱۵ میلادی بود و بعد بخشی از ایران صفوی شد.
حکومت عثمانی در قرن ۱۶ میلادی طی دوره‌ای کوتاه به قسمت اعظم قفقاز از جمله باکو حاکم بود نادرشاه افشار توانست این قسمت از آران، گرجستان و منطقۀ ارمنستان فعلی را دوباره به ایران بازگرداند. در جنگ‌های ایران و روس در زمان فتح علی شاه این ناحیه بر اساس عهدنامۀ گلستان و ترکمان چای از ایران جدا و به دست روس‌ها افتاد.
باکو در اواخر قرن نوزدهم و دهۀ اول قرن بیستم از بزرگ‌ ترین مناطق تولید نفت جهان بود.
برخی از جاذبه‌های توریستی معروف: قلعه دختر, ایچری شَهَر, پارک مفاخر باکو
باکو یا بادکوبه، کرسی آران بر ساحل غربی دریای خزر قرار دارد. باکوی بزرگ مشتمل بر شبه جزیره آب‌شوران است، و دارای بندرگاهی بزرگ و چندین نهاد فرهنگی است. نامش در مآخذ اسلامی به صورت باکویه، با کوه نیز ضبط شده‌است.
اول بار در سدهٔ پنجم میلادی ذکر این شهر رفته‌است. مردم آن مانند بقیه مردم ایران آن روز زرتشتی بودند و برای آتش احترام قائل بودند. شعله‌های دائمی باکو که منبع آنها گازهائی بوده که از چاهها بیرون می‌آمده‌است بر سنت نیایش به آتش در منطقه تأثیر داشته و و شهر دارای آرامگاه‌های زردشتی بوده‌است. از جنبه‌های سیاسی مدتها تابع شروانشاهان بود و پس از انقراض این دودمان (۹۵۷ هـ.ق) به تصرف صفویه در آمد. بعداً مدت کوتاهی تحت استیلای ترکان عثمانی بود (۱۵۸۳_۱۶۰۶ م) دیگر بار به دست ایران افتاد و سرانجام در ۱۸۰۶ بتصرف روسیه در آمد؛ معاهده گلستان(۱۸۱۳) رسماً آن را به روسیه واگذاشت. صنایع نفت آن در اواخر قرن ۱۹ میلادی آغاز شد و باعث توسعه سریع آن شهر گردید.
کتب و منابع قدیمی اسلامی به‌طور چکیده باکو را این‌گونه توصیف کرده‌اند. (به نقل از لغت‌نامهٔ دهخدا)
“باکو یا باکویه شهری است به عجم به شمال ایران در شبه جزیره آب‌شوران. این شهر را انوشیروان بنا کرد و دارای آتشکده معتبری بود و معادن نفت آنجا مشهور است. بزرگ‌ترین معدن نفت ایران‌زمین در باکویه واقع است و در آن آتش همیشه فروزان بوده‌ است. باکو از جمله شهرهایی است که بر طبق عهدنامه گلستان و سپس عهدنامه ترکمانچای (۱۲۲۸ه. ق.) بعد از شکست عباس میرزانایب السلطنه در جنگ‌های ایران و روسیه، از ایران منتزع گردید و به روسیه سپرده شد. شهری است باحصانت و مستحکم، قلعه قدیمی از بنای ایرانیان در این شهر موجود است، بازار مسلمین در قلعه واقع شده‌است. برج دختر که در باکو است برجی مربوط به معبد آناهیتا بوده که در آن شهر وجود داشته و همچنین همه امکنه و ابنیه‌ای که بنام دختر شهرت یافته‌اند معابدی برای ناهید بوده‌اند. با آنکه در زبان مردمان خود آران و در کتابهای روسی و ترکی نام شهر «باکو» است. شکل بادکوبه گویا از زمان صفویه پیدا شده‌است.”
جاذبه های باکو
موزه هنر آذربایجان
موزه هنر امور خارجه آذربایجان یک انبار از آثار هنر آغاز از دوره باستان تا زمان حاضر است. انواع هنر به طور کامل در اینجا نشان داده است.هنر آذربایجان، غرب اروپا، روسیه و شرق در سالن موزه نمایش داده می شود. این موزه در سال 1920 تاسیس شد و در حال حاضر در دو ساختمان قدیمی، که در پایان قرن نوزدهم ساخته شده اند واقع شده است.
موزه ادبیات ملی آذربایجان
موزه ملی ادبیات آذربایجان، در سال 1939 در ابتدا به عنوان موزه یادبود نظامی که شامل طیف گسترده ای از قطعات و اسناد زندگی و فعالیت های نظامی و همچنین دوره تاریخی زندگی او بود تاسیس شد.موزه برای بازدید عموم مردم در ماه مه 1945 افتتاح شد.مجموعه هایی از موزه در سال 1947 اضافه شده است.
موزه تاریخ جمهوری آذربایجان
موزه تاریخ جمهوری آذربایجان، بعنوان موزه اصلی جمهوری در نظر گرفته شده است. عمارت موزه در یکی از ساختمان های زیبا در باکو واقع شده است. تعداد کل اشیای موزه بیش از 300.000 می باشد.
این مجموعه بعنوان یک مجموعه سکه شناسی تلقی شده و تاریخ و گردش پول جمهوری آذربایجان را پشتیبانی می کند. مجموعه موزه شامل ابزار سنگ های متعدد و ابسیدین پارینه سنگی، مزولیت اواخر عصر حجر می باشد.
دیگر اشیایی که در موزه تاریخ وجود دارد عبارتند از:
غنی ترین انواع فرش
ظروف گلی عصر برنز
مجموعه غنی از کاشی
مس نقش برجسته
موزه فرش جمهوری آذربایجان
آذربایجان همیشه بخاطر هنر باستانی فرش بافی مشهور بوده است، بنابراین تعجب آور نیست که در باکو ت موزه فرش جهانی افتتاح شد.
با توجه به نتایج تحقیقات باستان شناسی در سرزمین آذربایجان هنر فرش در قرن 9 قبل از میلاد پدید آمده است. تابلو فرش برای تزئین دیوارها، چادر، چادر های سیار، خانه ها و ساختمان های دیگر مورد استفاده قرار گرفت. اسرار فرش بافی از نسلی به نسل دیگر تحویل داده شد. فرش آذربایجان منعکس کننده زیبایی از طبیعت منطقه است.
فرش های ساخته شده توسط صنعتگران جمهوری آذربایجان توسط شخصیت هایی مثل ابی هانوکای، مارکو پولو، جان کینسون، چلبی و دیگران مورد تحسین واقع شده است.
مکان های دیدنی و بازارهای شهر باکو
قلعه ایچری شهر( قرن 12)
کاخ سلسله شیروان (قرن 15)
مناره سینیک کالا (قرن 11)
کیز کالاسی (قرن 7 – 12)
مقبره سید یحیی باکویی
حمام ها (15 — قرن 19)
مجتمع مرچنت (قرن 16- 17)
خانه خان باکو (قرن 18)
این شهر دارای هفت تئاتر، حدود 30 موزه از جمله موزه هنر، آذربایجان، موزه فرش، موزه فولکلور هنرهای کاربردی و دیگران.
مراکز تجاری شهر باکو
مراکز خرید عمده و بزرگ و ارزان: (خارج از شهر)
1- بینا: انواع جنس های ترک، تایلند، چین، هند، روسیه ( انواع لباس- لوازم خانگی و…..)
2- صدرک: انواع جنس های ترک، تایلند، چین، هند، روسیه (انواع لباس- لوازم خانگی و…..)
مراکز خرید مارک دار- لوکس: (داخل شهر)
1- تارگوی: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- صنایع دستی، کیف و کفش زنانه (انواع مارک های اروپایی)
2- آف مال: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- کیف و کفش (انواع جنس های اروپایی)
3- مغازه های بولوار شهر: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- کیف و کفش- لوازم خانگی
4- مرکز تجاری پارک بلوار: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- کیف و کفش (انواع جنس های اروپایی)
5- مرکز تجاری 28: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- کیف و کفش (انواع جنس های اروپایی)
6- مرکز تجاری مترو پارک: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- کیف و کفش (انواع جنس های اروپایی)
7- آی گون سیتی: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- کیف و کفش (انواع جنس های اروپایی)
مراکز خرید داخل شهر- قیمت متوسط
1- شرق بازاری: انواع جنس های ترک، تایلند، چین، هند، روسیه (انواع لباس- لوازم خانگی و…..)
2- بازار خالقلار دوستلوغو: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- کیف و کفش (انواع جنس های اروپایی)
3- بازار گنجلیک: انواع لباس- لوازم آرایشی و بهداشتی- کیف و کفش (انواع جنس های آذربایجانی)
بازار مراکز صنایع دستی:
1- بازار سنتی (صنایع دستی) در ایچری شهر
2- خالچا بازاری (بازار فرش و گلیم) در بازارهای بینا و سدرک
3- لباسها و سوغاتی محلی در منطقه تاریخی ایچری شهر
فروشگاه های زنجیره ای:
1- مک دونالد (غذای آماده): با بیش از دهها شعبه در مناطق مختلف شهر باکو
2- کی اف سی: (غذای آماده) با بیش از دهها شعبه در مناطق مختلف شهر باکو
3- زنجیره نپتون: (انواع مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، لوازم خانگی و…) با بیش از دهها شعبه در شهر باکو
4- کاسپین: (انواع مواد غذایی، آرایشی، لوازم خانگی، پوشاک و…) با بیش از دهها شعبه در شهر باکو
مکان های دیدنی شهر گوبا
قرن قلعه قرن 16
معبد مسجد (19 قرن)
مسجد سکینه خانم (18 قرن)
مسجد اردبیل (19 قرن)
برجهای قرون وسطی
موزه فرهنگ نژادی محلی
مکان های دیدنی شکی
قصر خان شکی
قلعه جمسن جرسن (قرن 8 – 9)
کاروانسراهای متعدد
خانه خان شکی
حمام قرون وسطی
مکان های دیدنی گنجه
مسجد جامع جوما (قرن 17)
خانه های قدیمی
پیکره های سنگی شناخته شده از اسب و دیگر حیوانات خانگی فراوان در کوه ها
آرامگاه نظامی گنجوی
فستیوال بین الملل عروسکی در باکو
جشنواره بین المللی عروسکی باکو
7-1 نوامبر هر سال در باکو برگزار می شود.
جشنواره بین الملل موسیقی جاز در باکو
جشنواره بین المللی موسیقی جاز باکو
27-19 ژانویه هر سال در باکو برگزار می شود.
فستیوال بین المللی گل در باکو
جشنواره بین المللی گل در باکو
سالانه 10 می در باکو برگزار می شود.
جشنواره غذای هندی در باکو
جشنواره غذای هندی در باکو
12 ژانویه
مراکز تفریحی
پارک ساحلی بلوار
پارک ساحلی بلوار (داخل شهر) جایی دنج و آرام برای تفریح می باشد.
امکانات: فضای سبز- وسایل برقی برای بازی- قطار (در زمستان) در داخل محوطه پارک- کشتی(در بهار و تابستان) و مواقعی که دریا طوفانی نباشد. رستوران های متعدد با انواع غذا ها و نوشیدنی ها. مرکز خرید بزرگ در چندین طبقه (شامل رستوران، وسایل بازی، انواع لباس، کیف و کفش، لوازم خانگی، و…..) و فواره های موزیکال هیجان انگیز.
منطقه ایچری شهر
منطقه ایچری شهر (داخل شهر) برای علاقمندان به بافت سنتی و قدیمی شهر.
امکانات: به صورت سنگ فرش می باشد. بنای قلعه دختر اینجاست. که ورودیه دارد و با تهییه بلیط به داخل محوطه وارد می شوید.
دیدن مغازه هایی که صنایع دستی می فروشند. این صنایع شامل (انواع فرش ها، گلیم، ورنی، و…..) انواع غذا های محلی و سنتی،
و ابزارات موسیقی. بازدید از حمام مشهدی و باقیمانده کاخ شیروان شاهان. چشیدن کباب های که روی ذغال پخته می شود و ایستادن کنار تنور و تماشای پختن مراحل نان. تماشای برنامه های موسیقی البته در زمان های خاص مثل عید نوروز.
مراکز فرهنگی کشور آذربایجان
هر شهری بامی دارد اگر می خواهید شهر زیبای باکو تماشا کنید کافی ست سری به این خیابان بزنید.
شما شاهد مناظر زیبا از شهر باکو خواهید بود. لذت ببرید و عکس بگیرید.
تارگوی (خیابان نظامی)
اگر علاقمند به ساختمان های قدیمی شهر هستین و پیاده روی را هم دوست دارید.این یک پیشنهاد رمانتیک برای شما است.
ساختمان هایی به سبک روم و با نور پردازی مدرن که هر رهگزری را به خود جلب می کند. نمایش با شکوه فواره ها و خرید کردن از بهترین مارک های دنیا.
منطقه نوخانی (خارج شهر)
اگر به دریا و ساحل علاقه دارید و از گرمای تابستان خسته شده اید ما شما را به این منطقه دعودت می کنیم.
وجود هتل ها و ویلاهای مختلف با امکانات عالی پذیرای شما در این منطقه زیبا خواهد شد.
چشیدن انواع غذا های محلی و دریایی، موج سواری و هزاران امکانات متنوع به شما کمک خواهد کرد که از بودن در این شهر زیبا لذت ببرید.
منطقه تاریخی قوبستان (خارج شهر)
اگر به تاریخ علاقمندید می توانیم بگوییم که سنگ نوشته های قوبستان نظر شما را جلب خواهد کرد.
آتشگاه (خارج شهر)
شهر های زیبای : گنجه، شکی، نابران
با طبیعت بکر و سبز شما را دعوت می کند. آرامش را می توانید احساس کنید و ریه هایتان را پر از هوای سالم بکنید.

اطلاعات بیشتر

  • جمعیت: ۳٬۲۰۲٬۳۰۰
  • پیش شماره تلفن: (+۹۹۴) ۱۲
  • منطقه زمانی: یوتی‌سی +۴

درجه هتل:

وضعیت تور:

پیشنهادهای ویژه: